Frieda! – vertelconcert over Frieda Belinfante

Celliste Oihana Aristizabal Puga, pianiste Lineke Lever en ik presenteren vanaf het najaar 2023 ons nieuwe programma Frieda! Dit programma gaat over het muzikale multi-talent Frieda Belinfante (1904-1995). Het bijzondere van dit concept is dat verhaal, muziek en beeld samenkomen in 1 voorstelling.

Frieda Belinfante verklaarde vlak voor haar dood dat ze ‘vijftig jaar te vroeg werd geboren’. Ze was de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland. Daarnaast was ze celliste, verzetsvrouw en lesbienne avant la lettre (ze had o.a. een relatie met componiste Henriette Bosmans).

Frieda trad op in Het Concertgebouw, maar uiteindelijk werd haar carrière gedwarsboomd door de Tweede Wereldoorlog. Ze werd – als dochter van een joodse vader – zeer actief in het verzet. Ze was tijdens de Tweede Wereldoorlog o.a. één van de initiatiefnemers van de explosie op het Bevolkingsregister in Amsterdam en vervalste vele persoonsbewijzen. Ze vlucht uiteindelijk via Zwitserland naar Amerika, waar ze de Amerikaanse nationaliteit aanneemt.

Ze was in Nederland bevriend met o.a. kunstenaars Willem Sandberg, Gerrit Jan van der Veen, Willem Arondéus en Melle Oldeboerrigter, musici Rosa Spier, Hans Schouwman, Sem Dresden en Jo Feltkamp. Velen van haar collega-kunstenaars overleefden de oorlog niet…

Ze wordt in Amerika een zeer succesvolle dirigente en richt haar eigen orkest op, waarmee ze vele concerten geeft. Daarnaast wordt ze daar een veelgevraagd muziekdocente.

Tijdens de voorstelling staat alle muziek in dienst van het verhaal over Frieda Belinfante. Oihana en Lineke spelen o.a. muziek van Daniel Belinfante, Henriette Bosmans, Ernest Bloch, Camille Saint-Saëns, Antonin Dvořák en Fanny Mendelssohn. Daarnaast vertellen Lineke en Oihana haar verhaal, zodat de luisteraars meegenomen worden in het leven van deze ‘sterke vrouw’.
Marieke Gaymans zal live – tijdens het concert – een kunstwerk tot stand brengen, gebaseerd op het leven van Frieda en de muziek die gespeeld wordt.

Wilt u meer lezen over Frieda? Dat kan!
Schrijfster Toni Boumans schreef het boek Een schitterend vergeten leven, de eeuw van Frieda Belinfante.

De van origine Spaanse celliste Oihana Aristizabal Puga en pianiste Lineke Lever werken al jaren samen als duo. Zij zijn veelgevraagde kamermuziekspelers. Ze verkennen als duo altijd weer de grenzen om bijzondere programma’s samen te stellen. De afgelopen jaren hebben ze o.a. programma’s gemaakt over Jeroen Bosch (herdenkingsjaar 2016), over (het einde van) de Eerste Wereldoorlog (herdenkingsjaar 2018) en over Suzanne Leenhoff, pianiste én de Nederlandse vrouw van kunstenaar Edouard Manet (2020-2023).  Hun nieuwste programma Frieda! spelen zij sinds het najaar van 2023 in de theaters en concertzalen.
Oihana & Lineke hebben samengewerkt met o.a. dansers, acteurs, schrijvers en vertellers. Tevens werken ze samen met musici van De Nationale Opera, Opera Zuid, het Radio Filharmonisch Orkest en Sinfonietta Amsterdam.

https://www.cellopiano.nl/

Data:

28 jan 2024, 12.00u

Landgoed Oldenaller, Putten

Frieda!
Reserveren: vandantzig@gmail.com

14 maart 2024

Synagoge, Coevorden

Frieda!

19 okt 2024, 20.00u

Festival Vocallis, Maastricht

Frieda!