De Kunstgarage 2021

Kom jezelf tegen in de Kunstgarage van Marieke Gaymans, door: Karin Doornbos, Zenderstreeknieuws, 1 september 2021

IJSSELSTEIN • Een leegstaande oude garage met zicht op de Hollandse IJssel. De ideale plek voor een expositieruimte, dacht fotograaf Marieke Gaymans. En meer dan dat.

Met hulp van vrienden en familie transformeerde Marieke Gaymans de grote kale ruimte tot een interactieve werkplaats waar naast de verrassende fotografie van Gaymans, veel te zien en vooral te beleven is. “Een echte doe-ruimte”, aldus de fotograaf. De Kunstgarage aan de Panoven 23, opent zijn deuren voor publiek op 3, 4 en 5 september en is vervolgens ieder weekend in september en daarna op afspraak te bezoeken.

Labyrint

Bij binnenkomst wordt je blik meteen gevangen door een enorm labyrint op de betonnen vloer. Het geometrische patroon is door Marieke zelf aangebracht. “Ik heb me laten inspireren door een labyrint in de Kathedraal van Chartres, in de buurt van Parijs”. De pelgrims moesten daar vroeger op blote voeten het labyrint volgen tot aan het midden en vandaar uit via dezelfde weg weer terug lopen. “Een vorm van meditatie”, legt ze uit. Ook in de Kunstgarage kan de bezoeker in de voetsporen van de pelgrims treden. Het begin van een bijzonder bezoek. Marieke heeft de ruimte tijdelijk in bruikleen gekregen. “Anti-kraak eigenlijk.” Met de belofte er iets moois van te maken kan ze in ieder geval tot het eind van het jaar blijven zitten. Daarna krijgt de plek een andere bestemming.

Spiegels

Ze heeft de afgelopen anderhalf jaar niet stil gezeten. Naast het bedenken en inrichten van de Kunstgarage, maakte ze een fotoserie over jongeren tijdens de lockdown, en produceerde ze twee fotoboeken. ‘Inside out’ (2020) en ‘Wie ben ik?’ (2021). In beide boeken staat haar kenmerkende fotografie centraal. Ze speelt met perspectief en dualisme voert de boventoon: niets is wat het lijkt. “Ik heb de boeken in principe voor mezelf gemaakt, als overzicht van mijn werk, maar ze zijn ook te koop.” En ze is nog lang niet klaar. De ruimte en de projecten blijven in ontwikkelingen. Op dit moment is ze bezig met een geometrische spiegelinstallatie waarin de bezoeker straks kan plaatsnemen en zichzelf dan in de spiegels honderden keren terugziet. Het object heeft tientallen spiegelvakken en doet denken aan een ruimtesonde. “Leuk voor zowel kinderen als volwassenen.” En dat geldt voor vrijwel alle activiteiten in de expositieruimte.

Knuffelmuur

In een ander gedeelte van de ruimte is een muur van onder tot boven bekleed met zachte roze stof. “Dit is een knuffel- of aanraakmuur”, geeft Marieke aan. De muur staat symbool voor de afgelopen coronaperiode. “Voor veel mensen en kinderen is het gebrek aan aanraken en fysiek contact best lastig geweest. Vooral aan kinderen was het soms moeilijk uit te leggen waarom je opa of oma niet kon knuffelen. Hier kun je je helemaal uitleven”, lacht ze.

Superplek

De Kunstgarage zit op een levendige locatie. “Er loopt een aantal fietsroutes langs, dus veel fietsers en ook wandelaars.” Marieke is er erg blij mee. “Echt een superplek.” Met alle uitdagende objecten en activiteiten, nodigt de ruimte uit tot (inter)actie. Beleef, doe mee en ontmoet jezelf, of laat je gewoon wegzakken in de banken van de zithoek en geniet van de prachtige portretten. Een bezoek aan de expositie is leuk voor het hele gezin.

Veelzijdig

Marieke Gaymans (1975) heeft zich na haar opleiding tot vakfotograaf gespecialiseerd in niet-alledaagse portretten. Elke fotoserie kenmerkt zich door vernieuwing. Onbewuste beïnvloeding staat centraal in haar werk. Met haar fotografie maakt ze mensen bewust van onbewuste processen. Door haar pedagogische achtergrond en inlevingsvermogen weet ze verrassende en pure portretten te maken van kinderen en volwassenen. Deze expositie in de Kunstgarage laat zien dat het haar aan veelzijdigheid niet ontbreekt. Info: www.mariekegaymans.nl